Összefoglaló 2017. március 10-i találkozóról

2017.05.25 10:16

2017. március 10.

 

2017. március 10-én a Semmelweis Psoriasis Klub összejövetelt tartott a Mária utcai Bőrklinika konferencia termébe. 

Előadást dr. Molnár László bőrgyógyász tartotta, aki egyben klubtag és érintett a pikkelysömörbe. Munkásságába, magánéletébe nyújtott bepillantást.

1940. március 12-én látta meg a napvilágot.

Elmondta honnét indult, és hogy került kapcsolatba az orvosi pályával, hogyan lett bőrgyógyász. Hegesztőként kezdete pályafutását, majd folytatta laborban, és mikor a labor bezárt, akkor került át a kórházi osztályra. Azt is megtudtuk, hogy hivatásos református lelkész. Élt családjával Miskolcon, majd 10 év után került vissza Budapestre. Beszélt fájdalmáról, gyermekének elvesztéséről. Nem volt könnyű beszélni ezekről az időkről, de megtisztelt bennünket, akik ott voltak.

Gazdag élménybeszámolóból, és történelmi utazás után átadtuk a szót a Bőrklinika főnővérének Bencés Ilonának, aki szintén klubtagunk. Ő nem közvetlenül érintett a betegségben. Fő kapcsolattartónk az orvosok és a betegszervezetünk között.  Sajnálatos módon továbbította nekünk a friss döntést, hogy megszüntetik az Átváltozás programot, amit értünk, nekünk készült pikkelysömörrel élőknek. Az országban három helyen volt elérhető.

1.         Budapest,

2.         Pécs

3.         Szeged

Program létrehozói nem értik a betegek körében levő érdektelenséget. Ennek a kezdeményezésnek tömegeket kellett volna mozgósítani, de mégsem érdekelte a betegek többségét.

MIÉRT NINCS RÁ IGÉNY? Vetődik fel a kérdés. Egészségkultúra alacsony szinten van. Egyéni felelősségvállalás úgyszintén. Viszont, ha baj van, akkor sajnáltatjuk, és sajnáljuk magunkat, hogy Szegény ÉN!  Ha így folytatódik, akkor a múlt ősszel másodszor megrendezett Kényeztető nap szintén arra a sorsra fog jutni, mint az Átváltozás program.  Pedig, akik részt vettek benne, azok elmondják, hogy magas színvonalú programmal vártak bennünket.

Természetesen ezután, akik ott voltak, beszélgettünk, támogattuk egymást a nehézségekben.

Következő összejövetel előreláthatóan: 2017. szeptember-október

 

—————

Vissza