Pikkelysömör az intimitásban

2018.04.13 15:40

Április 13-án igen bensőséges, kisebb csoportban az intimitásról beszélgettünk Kresznerits Szilvia klinikai szakpszihológus vezetésével. Csoport tagjai között szinte minden korosztály képviseltette magát.

Első körben tisztáztuk, hogy mit jelent az intimitás. Vannak, akik elsőre a szex jut eszükbe. De az intimitásban 12 lépcsőt mutatott Szilvia.

  1. Szem a testhez
  2. Szem a szemhez
  3. Hang a haghoz
  4. Kéz a kézhez
  5. Kar a vállhoz
  6. Kar a háthoz/derékhoz
  7. Száj a szájhoz
  8. Kéz a fejhez
  9. Kéz a testhez
  10. Száj a testhez
  11. Kéz/száj a genitáliákhoz
  12. Szexuális közösülés.

Utána beszélgettünk arról, hogy a pikkelysömör jelenléte mennyire befolyásolja a társas kapcsolatot. Arról is szó volt, hogy az érintésnek mekkora ereje van. Pozitív ereje. Állandó visszatérő gondolat, hogy az Önbizalom, a magunk elfogadása. Az a tapasztalat, hogy többször nem a partner, társ az, aki elzárkózik tőlünk, hanem mi magunk zárjuk el a társunktól. Maga az intimitás egy bizalmas, meghitt, bensőséges dolog. Magunkat kell helyretenni, hogy működjön a társas kapcsolatunk. Nem könnyű.

Szó volt arról, hogy milyen eszközöket vethetünk be, ha netán probléma adódik a szex-ben, az együttlétben. Fontos a KOMMUNIKÁCIÓ! A társunk felé, az orvos felé!

Végszóként pár szót leírnék még. Gondolkodjunk el rajta!

Türelem, idő, tanulás, munka – Elmélyülés önmagunkban, a kapcsolatban.

 

—————

Vissza