Pikkelysömörrel élők Országos Találkozója

2014.05.31 10:00

 

„…mert jól érzem magam a bőrömben!”

Ez volt a mottója a Pikkelysömörrel élők országos találkozójának, ahol több mint 100-an vettek részt a hétvégén, melyet a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika és a Semmelweis Psoriasis Klub szervezett azzal a céllal, hogy a betegségben szenvedőket felvilágosítsák a jelenleg számukra elérhető kezelésekről és a saját aktív szerepvállalásuk jelentőségéről. A rendezvénnyel motiválni kívánták az érintetteket a terápiakövetésre, az egészséges életmód betartására, mert csak így érhető el számukra egy komfortosabb, harmonikus élet, amikor is - jól érezhetik magukat a bőrükben.

Az országos találkozó egy egyedülálló kezdeményezés, mert tudvalevő, hogy a pszoriázisban szenvedők nem szeretik a nyilvánosság előtt felvállalni az állapotukat. Ennek ellenére a rendezvényre az ország minden pontjáról érkeztek érintettek és hozzátartozók.

A programot Dr. Kárpáti Sarolta professzor asszony nyitotta meg, beszédében köszöntötte az egybegyűlteket és pár szóban bemutatta a 121 éves Bőrgyógyászati tanszék munkáját. A klinika igazgatója kitért arra, hogy több mint 10 éve külön munkacsoport fogalakozik a pszoriázissal a klinikán, valamint mára az ország egyik legnagyobb központjaként működnek.

A találkozó Dr. Wikonkál Norbert egyetemi docens előadásával folytatódott, aki a jelenleg elérhető kezelések előnyeiről és nehézségeiről beszélt. Dr. Holló Péter egyetemi docens előadásában kiemelte a felkészült, magáért tenni akaró betegek fontos szerepét. Beszélt arról is, hogy a gyógyítás elmozdult abba az irányba, amikor a beteget kezelik és nem csupán a betegséget. Szót ejtett az Úszok éjszakája rendezvényről, amit immár hagyományosan október 29-én rendeznek a pszoriázis világnapján, ahol híres sportolókkal versenyezhetnek a betegségüket felvállaló és a helyzetükért tenni akaró személyek.

„Fogjunk össze, hogy a társadalom meghallja a szavunkat és tudjanak rólunk, a betegségünkről, a napi nehézségeinkről!”- buzdította a jelenlévőket Bencés Ilona főnővér, egyben a program főszervezője.  A jelenlévőknek bemutatta a klinikán immár 2 éve futó, ingyenes holisztikus alapokon nyugvó Átváltozás pszoriázis tanácsadó programot, ahol a betegek egy képzett tanácsadótól kérhetnek segítséget a számukra rendelt kezelések pontos kivitelezésében, ízületi érintettség esetén gyógytornász és dietetikus is a rendelkezésükre áll, hogy megtanítsák számukra az egészséges életmód alapjait, ami sokat segít az állapotuk javításában. Az Átváltozás program mentálhigiénés csoportfoglalkozásait vezető Német Borbála pszichológus, előadásában beszélt a lelki terhek megbetegítő szerepéről, a stressz oldás technikáiról, és olyan apró tippekkel látta el az érdeklődőket, amivel pár perc alatt csökkenthetik a bennük felgyülemlett feszültséget.

A találkozó szakmai programjai között a LEO Pharmától Dr. Bondár Andrea mutatta be a közel 1 éve sikeresen működő betegtámogató, információs QualityCare oldalt, ami teljesen reklám és termékmentesen, hiteles információkkal, a napi életben nélkülözhetetlen tippekkel és tanácsokkal látja el az oldalon regisztráló érintetteket és hozzátartozóikat.

Frissítő gyanánt klinikai ismertető sétával vártak mindenkit, ahol a program résztvevői megismerkedhettek a fény-, és a biológiai terápiás szobával, valamint az Átváltozás program kezelőjével.

A délután tetőpontja volt, amikor is egy beteg, -aki egy képzőművészeti programban vett részt, hogy önmagának és a társadalom tagjainak is bebizonyítsa, hogy pikkelysömörrel is lehet valaki csinos nő, és élhet értékes, tartalmas életet- beszámolt a saját tapasztalatairól, megosztotta a hallgatósággal azokat a módszereket, amelyek átsegítették őt az életének nehéz időszakain.

 

Az egész napos rendezvény célja volt, hogy az érintettek tisztában legyenek a lehetőségeikkel, megismerjék a klinika nyújtotta szolgáltatásokat, kezelési módokat, valamint találkozhassanak, megoszthassák tapasztalataikat, álarcok nélkül felvállalhassák magukat és olyan erővel ruházzák fel őket, ami segít számukra a hétköznapokban tovább harcolni és mindent elkövetni az életük élhetőbbé tételéért.

 

„…mert jól érzem magam a bőrömben!”

 

—————

Vissza